Skip to main content

Waxen en slijpen moeilijk? Helemaal niet! Na een clinic en met het juiste wax en slijpmateriaal kan iedereen zijn of haar ski- en snowboardmateriaal onderhouden.

 

Door je ski’s en snowboard met de hand te waxen en slijpen, glijdt je beter en heb je veel meer grip op de piste dan dat je je materiaal door een machine zou laten prepareren. Dit zorgt ervoor dat je met meer plezier en veiliger de berg af komt! Wat veel mensen niet weten is dat het er ook voor zorgt dat je materiaal langer mee gaat.

Harder belag door hotwaxen

Een machine kan je ski’s alleen oppervlakkig waxen, de wax wordt warm op de ski ‘gesmeerd’ en kan daardoor niet diep in de poriën van je belag trekken. In je belag zitten namelijke minuscule gaatjes (de porieën) die open gaan staan als je ze warm maakt . Door je ski’s met een strijkijzer te waxen gaan ze verder open staan en trekt de wax dieper in de ski. Omdat de poriën uit elkaar gedrukt zijn en gevuld zijn met wax ontstaat er een grotere dichtheid waardoor je belag steviger wordt en minder gevoelig is voor krassen van bijvoorbeeld stenen. Je bent dan wel iets langer bezig met een strijkmachine dan met een machine, maar het resultaat is stevigere en snellere ski’s!

Minder kantenslijtage door slijpen met de hand

Een machine moet elke ski scherp slijpen en maakt dan ook geen onderscheid tussen een kant die vol met bramen zit en een kant die nog redelijk scherp is. Overal gaat evenveel af. Dit betekend dat dat je kant erg snel weg slijt. Als je één keer per jaar een weekje gaat skiën/snowboarden en je wilt een jaar of vier met je ski’s/snowboard doen, dan is dit geen probleem. Maar als je een aantal keren per jaar je materiaal laat slijpen dan is er na een keer of tien niks meer van je kant over. Met de hand haal je veel minder van je kanten af en worden je ski’s/snowboard ook nog scherper. Wedstrijdskiërs moeten bijvoorbeeld na elke skidag hun ski’s waxen en slijpen en toch is er vaak nog genoeg kant over na een heel seizoen slijpen!

Gewoon leuk

Het is ook gewoon heel leuk om je eigen ski/snowboardmateriaal te onderhouden. Je kunt rekening houden met de sneeuwtemperatuur en daar de best glijdende wax bij kiezen, zodat je mede wintersporters altijd voorbij schiet en je kan je ski’s zo scherp maken als je zelf fijn vind.

Hieronder vind je enkele video’s waarin we je uitleggen hoe je je eigen materiaal kunt waxen en slijpen. Wil je leren waxen en slijpen van een pro? Neem dan eens een clinic! Toch liever je ski’s laten waxen en slijpen door een pro? Kijk dan eens op deze pagina!

Bekijk onze tutorial video’s

Stap voor stap leren waxen en slijpen

Slijpen 1:41

In deze video laten we je stap voor stap zien hoe je jouw materiaal kunt slijpen.

Belag reparatie 1:23

In deze video laten we je stap voor stap zien hoe je een beschadiging in je belag kunt repareren.

Waxen 6:45

In deze video laten we je stap voor stap zien hoe je ski’s en snowboards moet waxen.

De waardering van waxlikeapro.nl/shop/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 6 reviews.